Porady Muke

Odwiedź blog Muke. Przeczytaj nasze porady, dowiedz się o akcjach i promocjach.

Blog Muke.pl

Zobacz kanał Youtube Muke, a na nim filmy instruktażowe, porady i przepisy na soki.

Kanał Muke na Youtube

Masz pytania do wyciskarki soków Muke? Sprawdź najczęściej zadawane pytania.

Sprawdź FAQ Muke

Masz wyciskarkę Muke i zastanawiasz się co i jak wyciskać? Szybki poradnik.

Dokonaliśmy podziału przepisów ze względu na optymalne do wykorzystania sito wyciskarki Muke.

1 Sito (z małymi otworami)

To sito przeznaczone jest do przyrządzania klarownych soków z niewielką ilością miąższu. Jeśli chcemy uzyskać napój idealnie czysty i pozbawiony włókien to na pojemnik, do którego spływa sok, możemy nałożyć separator piany, który jest w zestawie. Sito najefektywniej pracuje na twardych owocach i warzywach takich jak buraki czy jabłka oraz na soczystych cytrusach. Dzięki korkowi "niekapkowi" gromadzone w misie soki mieszają się ze sobą tak, by powstał jednorodny, wieloowocowy lub wielowarzywny napój. Na tym sicie można przygotować również mleka roślinne np. z migdałów czy soi. Mleko sojowe możemy następnie użyć do zrobienia tofu. Poniżej kilka przepisów oraz pomysłów dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wyciskarkami:

 

Orzeźwiający sok z jarmużu

Dużą popularnością cieszą się soki z jarmużu – odmiany kapusty, która jest bogata w błonnik, witaminę C i K oraz sole mineralne takie jak żelazo czy wapń.

  • 20 liści jarmużu
  • świeży ogórek
  • ½ limonki lub cytryny
  • do smaku można dodać łyżkę miodu

Sok z buraków dla kobiet w ciąży

Burak posiada właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega zakwaszeniu organizmu. Jest skarbnicą soli mineralnych, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Poprawia także wydolność organizmu, dlatego zaleca się go spożywać przed treningami siłowymi.

Pamiętajmy jednak, że sok z buraków musi odstać około 30 minut, ponieważ świeżo wypity może obciążyć nasz żołądek.

  • 3 buraki
  • 5 marchewek
  • 1/4 cytryny
  • 2 jabłka
  • imbir do smaku

Jarmuż na słodko

Nasze pociechy możemy miło zaskoczyć sokiem z jarmużu, który ma dosyć intensywny zielony kolor. Niestety zniechęca dzieci do picia, zatem warto go naturalnie dosłodzić:

  • 2 garście jarmużu
  • marchewka
  • 2 jabłka
  • 3 pomarańcza
  • 5 plasterków ananasa

Sok poprawiający witalność

To napój idealny na gorsze dni, kiedy brak nam energii i zapału, ponieważ na brak sił witalnych najlepsza jest bomba witaminowa.

  • 6 marchewek
  • 4 duże jabłka
  • 2 średnie łodygi selera naciowego
  • duża pomarańcza
  • plaster imbiru do smaku

Sok wzmacniający

Poprawi naszą odporność jesienią i wczesną wiosną, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na atak wirusów.

  • 6 marchewek
  • średni burak
  • łodyga selera naciowego
  • mały pęczek szczawiu
  • 2 liście kapusty
  • łodyga kalafiora, brokuła lub liście gorczycy
  • ząbek czosnku

Sok z dyni bogaty w witaminy

Sok z dyni zawiera dużo witamin: A, B, B1, B2, C, E, PP oraz składniki mineralne takie jak miedź, potas, wapń ,fosfor, magnez oraz żelazo.

  • 500 g dyni
  • banan
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Sok z dyni z cytrusami

  • 400 g dyni
  • pomarańcza
  • mandarynka

Jarmuż z gruszką

  • 20 liści jarmużu
  • 2 gruszki
  • jabłko
  • łyżka siemienia lnianego
  • 1/4 pęczka natki pietruszki

Sok ze szpinaku

  • garść szpinaku
  • 1/4 średniego ananasa
  • jabłko
  • plasterek cytryny

Orzeźwiająca lemoniada owocowa dla najmłodszych

  • 3 jabłka
  • 3 pomarańcze
  • ½ cytryny
  • 2 lub liście mięty
  • kostki lodu

Lemoniada z arbuza

Arbuz nie tylko jest owocem niskokalorycznym, ale i świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Posiada dużo witaminy C. Wyciskanie będzie bardzo efektywne, ponieważ owoc zawiera bardzo dużą zawartość soku. Co więcej jego przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ nie wymaga usuwania pestek. Muke Mu-2G świetnie sobie z nimi poradzi.

  • schłodzony arbuz
  • liście mięty

Sok z selera ułatwiający odchudzanie

  • 8 łodyg selera naciowego
  • ogórek
  • garść kapusty
  • garść szpinaku
  • natka pietruszki
  • świeży imbir dla smaku
  • plasterek cytryny

Wiórki i mleko kokosowe

Sito z drobnymi otworami świetnie sobie radzi z twardymi produktami. Przykładem mogą być drobno pokrojone kokosy. Wrzucone do wyciskarki zostaną przetworzone na mleko kokosowe, które można wykorzystać do dań (na przykład krewetek królewskich po karaibsku) oraz do deserów – tak jak wiórki kokosowe, które trafią z misy do pojemnika na pulpę.

Mleko migdałowe

To świetny substytut dla osób nietolerujących laktozy. Ma o wiele mniej cholesterolu niż mleko krowie oraz ze względu na niską kaloryczność jest alternatywą dla diabetyków. Migdały należy namoczyć na całą noc w ciepłej wodzie proporcjach pół na pół. Po minimum 8 godzinach całość wlewamy do wyciskarki i tak powstaje mleko migdałowe.

Mleko sojowe i tofu

W zestawie z wyciskarką Muke Mu-2G znajdziemy także koszyczek do wyrobu tofu. Ziarna soi zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnie, przed wyciskaniem, należy ziarna wypłukać pod bieżącą wodą. Z wyciśniętej soi powstaje mleko sojowe, które należy zagotować z dodatkiem soku z 2-3 cytryn. Gotowy ser umieszczamy w specjalnym koszyczku załączonym do zestawu, aby nadać jemu kształt.

 

2 sito (z dużymi otworami)

Pozwala przygotować bardziej sycące koktajle z większą ilością włókien. To właśnie gęste soki wyciągają całą kwintesencję smaku owoców i warzyw. Przy tym sicie zaleca się używanie miękkich składników takich jak winogrona, gruszki, borówki, truskawki, maliny, śliwki, ogórki, pomidory. Na nim wykonamy także placki ziemniaczane, sos do spaghetti oraz desery.

 

Pożywna karotka

Ten napój odpowiada soczkom marchewkowym, które można kupić w sklepach. Przyrządzając go samodzielnie możemy uniknąć dodatkowego cukru, który z reguły posiadają. Karotka składa się z wielu składników. Możemy je wrzucać pokrojone na mniejsze kawałki naprzemiennie i korzystać z zatyczki „niekapka”, dzięki czemu mieszamy sok i uzyskujemy jednolitą konsystencję.

  • 5 marchewek
  • 2 banany
  • 3 jabłka
  • 2 pomarańcze (przy pomocy obieraczki delikatnie obieramy samą pomarańczowa skórkę)
  • plasterek ananasa
  • gruszka
  • brzoskwinia

Hollywodzki sok z selera

Seler naciowy (jak i cynamon) przyspiesza metabolizm oraz wspiera proces odchudzania. Zawiera bardzo mało kalorii, ale dużo witamin i mikroelementów. Dlatego jest tak uwielbiany przez gwiazdy Hollywoodu, które chętnie wprowadzają go do swojej diety, aby zachować szczupłą sylwetkę.

  • 8 łodyg selera naciowego
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu

Orzeźwiający sok z kiełkami lucerny

Kiełki i nasiona tej rośliny zastąpią w diecie wegan i wegetarian mięso oraz nabiał pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo spożywanie ich zaleca się kobietom w ciąży, ponieważ zawierają bardzo dużo kwasu foliowego i wiele innych mikroelementów.

  • 3 średnie ogórki
  • awokado
  • 1/2 szklanki lucerny
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • szczypta soli dla smaku

Sok z ogórka na włosy, skórę i paznokcie

Koktajl ze świeżych ogórków gasi pragnienie podczas upalnych dni i bardzo korzystnie wpływa na cerę. Oczyszcza ją oraz pomaga odbudować strukturę włosów czy paznokci.

  • 3 ogórki
  • 1 jabłko

Sposób na buraki

Sok z buraka jest bardzo zdrowy, jednak ma intensywny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Można to zmienić dodając owoce słodkie.

  • burak
  • kubek truskawek
  • kubek borówek
  • 2 jabłka
  • opcjonalnie kostki lodu

Drink tropikalny

Owoce należy wycisnąć, a sok przelać do szklanek wypełnionych skruszonym lodem i liśćmi mięty.

  • 2 mango
  • 3 kiwi
  • ½ pokrojonego ananasa
  • świeże liście mięty
  • kruszony lód

Ulubieniec maluchów - sok jabłkowo-winogronowy

  • 6 jabłek
  • kiść winogron
  • 2 łodygi selera

Sok z jagód

  • 500g jeżyn
  • 500g jagód
  • 500g truskawek
  • limonka

Mus bananowy z czekoladą

W wyciskarce przygotujemy również desery owocowe. Na drugim sicie można zmiażdżyć wybrane owoce oraz zetrzeć na wiórki ulubioną czekoladę.

  • 4 banany
  • 1/2 tabliczki czekolady

Placki ziemniaczane

Dzięki większym otworom tego sita z łatwością możemy przygotować placki ziemniaczane. Tym razem korzystamy pulpy, a powstały sok wylewamy. Do wyciśniętych ziemniaków, cebuli i czosnku dodajemy 2 jajka oraz mąkę. Ciasto należy również doprawić wedle uznania.

  • 5 obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku

Sos do spaghetti bolognese

Przyrządzając sos pomidorowy w wyciskarce chronimy przed wygotowaniem cenne substancje odżywcze zawarte w warzywach. Gotowy sos dodajemy do smażonego mięsa mielonego i chwilę dusimy.

  • 5 dużych pomidorów
  • cebula
  • czosnek
  • opcjonalnie czerwona papryka
  • tymianek, bazylia, oregano wedle uznania

Sok pomidorowy na syndrom dnia poprzedniego

  • 3 pomidory
  • mała czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • 2 listki bazylii

 

3 sito (ślepe, bez otworów)

Trzecie sito, tak zwane ślepe, które nie posiada żadnych otworów, pozwala na zmiażdżenie owoców na mus o gładkiej konsystencji. Szczególnie przydatne jest przy użyciu owoców i warzyw, które tego soku mają niewiele – takie jak awokado. Dzięki niemu mogą powstać także bazy do zup-kremów, lody i sorbety czy masła orzechowe. Wyciskarka poradzi sobie również z mrożonymi owocami i kostkami lodu. Składniki tu wyciskane powinny być obrane ze skórki, warto też usunąć gniazda z pestkami, aby nie dostały się do przecieru, szczególnie jeśli przygotowujemy posiłek dla dziecka.

 

Mus wieloowocowy

  • jabłko
  • kiwi
  • 4 mandarynki
  • 5 truskawek
  • do smaku możemy dodać mleko sojowe

Mus wielowocowy numer 2

  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • awokado

Lody truskawkowe

Zmiażdżone owoce mieszamy w wyciskarce z innymi składnikami, a powstały mus wkładamy do zamrażarki na pół godziny.

  • 250 g mrożonych truskawek
  • Łyżka miodu
  • Schłodzone mleko zagęszczone lub śmietanka 30%

Sorbet z mango

Mango możemy wcześniej zmrozić lub przygotowany mus włożyć na ok. 40 min do zamrażarki.

  • 2 mango
  • plasterek cytryny

Sorbet malinowo-jeżynowy

Gotowy mus wkładamy na ok. 40 min do zamrażarki.

  • 125 g malin
  • 125g jeżyn
  • 2 plasterki cytryny
  • 125 g jogurtu naturalnego

A co z resztkami?

Odpadki z wyciskarki,czyli pulpę można wykorzystać na wiele sposobów.

  • z marchewki można użyć do ciasta marchewkowego
  • z jabłek do szarlotki
  • z innych owoców jako peelingi do ciała: kokosowy, migdałowy - wiórki można wymieszać z ulubionym żelem pod prysznic lub gęstym jogurtem.
  • z innych owoców wykorzystujemy jako maseczki do naturalnych zabiegów kosmetycznych:

Odświeżająca maseczka z aloesu i ogórka

  • 2 łodygi aloesu
  • pół ogórka

Oczyszczająca maseczka jabłkowa

  • jabłko
  • odrobina wygładzajacej oliwy z oliwek

Maseczka z marchewki

  • 2 średnie marchewki
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
Nasza strona korzysta z plików cookie w celu lepszej obsługi naszych klientów zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel